Nieuw jaar nieuw huis? Wat verandert er vanaf 1 januari 2021!

Het jaar 2020 is alweer bijna ten einde. Voor iedereen een bewogen jaar, waarin het soms leek dat de wereld even stil stond. We werkten vaker vanuit huis. Extra leefruimte en/of een grotere tuin is dan extra fijn. Veel mensen gingen dan ook op zoek naar een ander huis. We vonden het fijn om als makelaar jullie te kunnen adviseren en begeleiden bij de aankoop van de nieuwe en/of de verkoop van je oude woning. Ook in 2021 staan we weer graag voor je klaar. Daar beginnen we nu alvast mee met onderstaande handige tips. Vanaf 1 januari a.s. gaan er namelijk een aantal zaken veranderen bij het kopen van een huis.

Houd hier rekening mee bij het kopen van een huis.

Begin het nieuwe jaar én je verhuizing goed door rekening te houden met onderstaande wetswijzigingen:

1. Kopers die jonger zijn dan 35 jaar betalen in 2021 éénmalig geen overdrachtsbelasting wanneer zij een huis voor eigen bewoning kopen.
Zo wordt de toegang voor starters tot de woningmarkt makkelijker gemaakt. Vanaf 1 april 2021 geldt de aanvullende voorwaarde dat de woning niet duurder mag zijn dan €400.000. Vóór die datum is er geen grensbedrag.

2. Kopers van 35 jaar of ouder die zelf in de aangekochte woning gaan wonen betalen 2%. Andere kopers, zoals beleggers of kopers van een 2e woning, gaan 8% betalen.

3. Wanneer je een huis gaat kopen, kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hierdoor loop je als woningeigenaar minder risico en profiteer je vaak van een rentekorting. In 2021 wordt deze NHG grens verhoogd naar €325.000. Voor een huis met energiebesparende voorzieningen gaat deze grens naar €344.500. De rentekorting kan oplopen van 0,2% tot 0,6%. De NHG-premie (eenmalige kosten) blijft 0,7%. Al deze aanpassingen maakt de woningmarkt toegankelijker voor jonge kopers en consumenten met een lager of middeninkomen.

4. Vraag uiterlijk 31 december het energielabel van je huis aan! Dat scheelt je namelijk veel geld. Het energielabel is verplicht bij elke verkoop en taxatie van je woning. Wanneer je op tijd een energielabel aanvraagt kost dit je maximaal €10 en is het energielabel 10 jaar geldig. Vanaf 1 januari 2021 a.s. zal er een vakbekwaam adviseur langs moeten komen om dit voor je aan te vragen, waardoor de kosten kunnen oplopen tot ongeveer €300. We helpen je daar graag bij.

Binnenkort op zoek naar een andere woning?

Meer weten wat deze tips voor jouw situatie betekent? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.