Energiebespaarlening aantrekkelijker voor VvE’s en nieuwbouwwoningen

Verduurzamen van woningen staat hoog op de agenda van overheid en bewoners/eigenaren. De Energiebespaarlening biedt al geruime tijd een helpende hand met speciale leningen met lage rente. Deze zijn nu aantrekkelijker gemaakt voor VvE’s en nieuwbouw.

Warmtepomp

Vergroenen is ‘hot’. Niet alleen omdat je het milieu hiermee ontziet, ook je portemonnee wordt er op de duur vrolijker van als de energierekening terugloopt. Op den duur, want eerst zul je moeten investeren in bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp, zonnepanelen etc. etc. Financieel gezien is dit niet grappig, maar met een gunstige lening kan het mogelijk wel bereikbaar worden.

Natuur

Dé lening op dit gebied is de Energiebespaarlening. Deze wordt verstrekt vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds, waarin ook de overheid participeert. Niet alleen particulieren, ook VvE’s (Vereniging van Eigenaren, een verplichte vereniging in elk appartementengebouw om ‘algemene’
zaken te onderhouden, zoals muren, dak, hal etc. en dus de aangewezen instantie voor verduurzaming van zo’n appartementencomplex) en bedrijven kunnen aankloppen. Het grote voordeel is niet alleen de lagere rente, maar ook dat deze op elk gewenst moment boetevrij kan worden afgelost. Want of je nu leent of niet: door de juiste energiebesparende maatregelen in je huis wordt de energierekening lager.

VvE’s

De lening bestaat al enige tijd, maar heeft nu vooral voor VvE’s en bepaalde nieuwbouwwoningen een extra mogelijkheid. In grote lijnen staat beslaat de looptijd van de rentevaste lening 7, 10 of 15 jaar, afhankelijk van de geleende som. VvE’s kunnen nu echter kiezen voor een looptijd van 30 jaar. Energievoorzieningen in een gebouw met meerdere eigenaren zijn immers vele malen kostbaarder dan voor een enkele woning. De langere looptijd maakt de maandelijkse kosten lager, waardoor de lening interessanter wordt.

Nieuwbouw

Ook mensen die voor 1 september 2018 een huis met gasaansluiting hebben gekocht, komen in aanmerking voor een lening, mits hun woning nog moet worden opgeleverd. Met de lening kan de woning alsnog aardgasvrij worden opgeleverd.

Advies is belangrijk

Kijk voor meer informatie op www.energiebespaarlening.nl. Let wel op: check vooraf bij je bank of financieel adviseur of een lening bij je inkomen past om problemen achteraf te voorkomen.